Kennisbank

snel aan de slag met plesk

Snel aan de slag met Plesk

Dit hoofdstuk is bedoeld voor mensen die voor het eerst te maken hebben met webhosting. Als dit de eerste keer is dat u een website maakt, dan begint u hier.

Het online brengen van uw bedrijf heeft de volgende voordelen:

  • Het maakt het eenvoudig voor uw klanten op uw bedrijf te vinden.
  • Het maakt promotie voor uw bedrijf en levert belangrijke informatie.
  • Het is een eenvoudige manier om feedback te ontvangen.

Er zijn een aantal manieren waarop u uw bedrijf op het web kunt presenteren. Aanwezigheid op het web kan zo eenvoudig zijn als een enkele pagina met contactgegevens, of complex als een grote bedrijfssite die is gekoppeld aan een ERP-systeem. Het online brengen van uw bedrijf is heel eenvoudig met de volgende drie stappen:

  • Een domeinnaam registreren.
  • Een webhostingpakket aanschaffen bij een provider.
  • Bouw uw website.

Deze stappen worden hieronder in meer detail besproken.

Een domeinnaam vastleggen

U kunt uw domeinnaam zien als het adres van uw bedrijf. U klanten gebruiken dit om u online te vinden, dus zorg ervoor dat u een goede naam kiest. De beste domeinnamen zijn kort, eenvoudig te spellen en makkelijk te onthouden. Een voorbeeld van een domeinnaam is www.voorbeeld.nl. U kunt een domeinnaam registreren via een van de vele bedrijven die domeinregistrars worden genoemd. Ook uw hostingprovider kan u meestal wel helpen bij het vastleggen van uw domeinnaam. Webhostingpakketten worden vaak geleverd met een domeinnaam, of andersom.

Notitie: Als u uw domeinnaam vastlegt via uw hostingprovider, let dan wel op dat de domeinnaam op uw naam wordt geregistreerd. Anders loopt u wellicht tegen problemen aan als u later besluit om van provider te wisselen.

Een gebruikeraccount aanschaffen bij een hostingprovider

Het aanschaffen van een cliëntaccount lijkt een beetje op een aanschaffen van een bedrijfspand - het is de ruimte en de infrastructuur waarin uw website zal worden gevestigd. Het bevat Internettoegang, schijfruimte om de bestanden van uw website op te slaan, enzovoorts. Voor meer informatie over gebruikeraccounts in Plesk, zie het hoofdstuk Beheer van gebruikeraccounts.

Uw website aanmaken

Er zijn drie manieren waarop u de inhoud van uw website kunt aanmaken. Elke manier heeft zo zijn voor- en nadelen. Dit is een korte samenvatting van alle drie de manieren:

  • Met behulp van Presence Builder. Het hulpprogramma Presence Builder dat met Plesk wordt meegeleverd stelt u in staat om direct in uw browser een website te bouwen. U kunt een van de meegeleverde sjablonen gebruiken om binnen enkele minuten een professioneel uitziende website in elkaar te zetten.
  • Met behulp van een Content Management System (CMS). Content Management Systemen (meestal CMS genoemd) zijn aparte programma’s waarmee u websites kunt bouwen en onderhouden. Ze zijn meestal erg veelzijdig en er zijn een groot aantal optionele uitbreidingen voor beschikbaar. Een CMS biedt veel individuele aanpassingsmogelijkheden in vergelijking met Presence Builder, maar dit vraagt meer technische kennis van de gebruiker.
  • Maak gebruik van een professionele ontwerper en upload uw bestanden. Op deze manier kunt u zeker weten dat u krijgt wat u wilt. Dit is echter ook de duurste optie. De webdesigner zal u de bestanden leveren die u naar uw hostingaccount kunt uploaden. U kunt dit doen via FTP of via Bestandsbeheer.

In dit hoofdstuk kijken we in detail naar de drie verschillende manieren waarop u uw website kunt bouwen. We zullen ook uitleggen hoe u postvakken kunt aanmaken voor gebruikers van de site en hoe u statistieken van het websitebezoek kunt bekijken.

Geavanceerde hostingmogelijkheden

Als u eenmaal bekend bent met de basismogelijkheden van Plesk dan kunt u een aantal van de geavanceerde hostingmogelijkheden uitproberen: Breid de functionaliteit van uw website uit door het installeren van webtoepassingenbeveilig uw site met SSL/TLS-certificatenstel databases op en doe nog veel meer.

Notitie: Hostingproviders kunnen bepaalde geavanceerde functies uitschakelen om uw Hostingbeheer eenvoudiger en meer gebruiksvriendelijk te maken. Om de secties te markeren die mogelijk zijn uitgeschakeld gebruiken we het voorvoegsel (Geavanceerd). Als u gebruik wilt maken van een of meer van de geavanceerde opties, neem dan contact op met uw hostingprovider.

Was dit antwoord nuttig? 0 gebruikers vonden dit artikel nuttig (17 Stemmen)